Offisiel webside for Farsund og Lista Handelsstand

avis
fb
trunken
expert
nordea
rederiet

Severdigheter

Lista Fyr

Lista_fyr_Hansen
Besøkssenter våtmark Lista er sentrert til Lista fyr, og presenterer Lista våtmarksystems internasjonale verneverdier med spesielt fokus på Listas Ramsar områder, verneområdene rundt Lista fyr, Slevdalsvannet naturreservat og fugletrekket på Lista. Vi tar imot skoleklasser hele året og skreddersyr naturopplevelser for grupper og privatpersoner.I sommerhalvåret er informasjonssenteret og utstillingene våre åpne hver dag. I vinterhalvåret har vi åpent i helgene. Se www.listafyr.no for detaljerte åpningstider. 

Kunstpunkt Lista holder til i fyrmesterboligen, for mer informasjon og åpningstider se nettsiden www.listafyr.no

Ved fyret holder også Lista Fuglestasjon til (se nærmere informasjon under Fugletitting). Du finner mer informasjon på nettsiden deres www.listafuglestasjon.no

Prøv deg som fyrvokter.
Lei en av våre flotte leiligheter, og få fri tilgang til fyrtårnet hele oppholdet. Mer informasjon om dette kan du finne på www.listafyr.no eller knappen Turisten

Opprinnelig ble det bygget tre fyrtårn ved Lista Fyr og den gang var fyrstasjonen verdens største. Du kan fortsatt se deler av fundamentet til de to øvrige tårnene - steinene herfra ble flyttet til Svenner og Halten fyr. 

Besøk Lista fyr – opplev kunst, kultur og få storslåtte naturopplevelser - og finn veien opp i det 34 meter høye fyrtårnet fra 1853. Beliggenhet og landskap gir sterke opplevelser som setter varige spor. På fyrstasjonen finner du et informasjonssenter med turistinformasjon. Her tilbys souvenirer, bøker, gaveartikler og enkel servering. Galleri Lista Fyr holder til i den gamle fyrmesterboligen og presenterer vekslende utstillinger med samtidskunst, små konserter og litterære programmer. Området Lista er kjent for sitt rike og varierte fugleliv, og fyret er et naturlig sted å oppleve dette på nært hold. Derfor er også Lista Fuglestasjon lokalisert her, kanskje Norges viktigste ornitologiske stasjon. På fuglestasjonen kan du oppleve fuglefangst og ringmerking.
Maskinhuset viser en utstilling som tar for seg Lista fyrs historie. Til høyre for fyrtårnet finner du en utstilling om fugl. Flere utstillinger er under planlegging, se www.listafyr.no

Fra parkeringsplassen ved fyrstasjonen går en tursti på 6 kilometer nordøstover til Nordberg Fort. Langs denne opplever du fantastisk kystnatur og storslått kulturlandskap. Går du sørøstover bringer stien deg til kilometervis med vakre sandstrender og kystnatur, før du ender opp i kaperhavnen Loshavn.

Åpningstider og mer informasjon: Se www.listafyr.no, Tripadvisor, Facebook og Instagram.

Pennefeltet

De ble laget 3000 år før du ble født, se dem mens du lever.

Helleristninger Penne

Her kan du studere 3000 år gamle hellesristninger. Dette er samtidig et vakkert sted og en fin rasteplass. I klart vær er solnedgangen storslått.

Nordberg Fort

nordberg%20fort1
Ta turen til Nordberg Fort og finn en storslått utsikt over havet og Listalandet.
Nordberg Fort ble etablert i krigsårene 1940-45. Leiren er et av få tyske kystfort som er bevart i sin opprinnelige form, og er i dag fredet som kulturminne.
Området rundt Nordberg Fort er et nydelig turmål, med stor parkeringsplass og gode turveger. Løpegravene er sikret og er veldig populære for små og store barn.
Helleristningsfeltet på Penne ligger rett ved fortet.

I 2009 åpnet nytt formidlingsbygg med bronsealderutstilling og en rekke andre utstillinger, samt kioskvarer og museumsbutikk.
Formidlingen av Nordberg Fort er et samarbeid mellom Vest Agder Fylkeskommune og Vest-Agder-Museet Lista.

For mer informasjon og åpningstider se:
www.vestagdermuseet.no/lista
 

Bøensbakken

020706em892
Fra Hanesund går veien på en gammel grusvei langs sjøen. Straumen bro er en over 100 år gammel svingbro som fortsatt er i drift.
Veien går videre langs en kanal og gjennom et naturreservat med fredet eikeskog. Legg merke til stabbesteinene langs veikanten.
Denne veien er Vest-Agders lengste og best bevarte med slik tidstypisk steinsetting.
Turen fortsetter langs fjorden Framvaren, som er en unik terskelfjord i verdenssammenheng, med dybde på rundt 180 meter.
Ferdelsveien i gamle dager, fra Farsund og vestover, gikk inn Framvaren, til lands over Listeid innerst i fjorden og videre sjøveien til Flekkefjord.

Bøensbakken er en del av den gamle kjøreveien mellom Farsund og Sande i Herad, bygget i 1899-1904, stengt som kjørevei i 1965 og restaurert som turvei i 2004/05 med tilskudd fra Norsk Vegmuseum. Dette er Farsund Kommunes 1000-årssted. Veien følger den stupbratte fjellsiden på en fjellhylle og er noen steder sprengt inn i fjellet. En vakker steinsatt stikkremme og flere avløp i stein, sørger for at regnvann ledes bort fra veien.

På toppen av Bøensbakken følges Kjerringdalen nedover mot Sande og Herad. 

Strendene

Kviljosanden_mot_Osthasselstranda
Har du sett de flotte strendene våre? Havikstranda, Lomsesanden, Kviljosanden, Hauestranda, Nesheim og Bausje – jeg kan anbefale dem alle! Jeg bruker strendene året rundt. Hver tur er en ny opplevelse. Turene på Listastrendene gir meg en følelse av frihet, lykke og tilstedeværelse. Jeg elsker havet! Jeg er født ved havet og elsker å seile på det, betrakte det, bade i det og elsker å høre bølgene rulle eller slå inn mot stranda. Jeg elsker sjølufta og smaken av salt på leppene etter et sommerbad. Det er deilig med saltvann i håret, salt i ørene og sand mellom tærne etter en lang sløv dag på stranda. Det er lykke!

Ann Helen Erichsen